Konec bezejmenných květin v Česku aneb jak rozpoznat domácí květinu od zahraniční

Kupujete květiny v květinářství nebo zahradním centru? Víte, jak rozpoznat květinu vypěstovanou v Čechách nebo na Moravě od té, která do naší země přicestovala z daleké cizí země, díky čemuž po cestě zanechala v ovzduší zbytečně více škodlivých výfukových plynů od kamionů nebo letadel? Květina by měla být hezká, dělat lidem radost a produkovat kyslík, nikoliv ovzduší zbytečně znečišťovat škodlivinami více, než je zdrávo.

Agro Tuřany

Zákazníci podporují domácí pěstitele

„U nás vypěstovaná rostlina nemusí cestovat stovky kilometrů po kontinentu nebo mezi kontinenty k zákazníkovi. Kratší cesta znamená pro rostlinu menší zátěž nedostatku světla, ale hlavně se k zákazníkům dostane čerstvější. Zkrácená přeprava je navíc cenná i z ekologického hlediska,“ říká Ing. Jiří Horák, předseda Svazu květinářů a floristů ČR, které uděluje označení Česká květina.

S láskou a péčí

Pěstovat květiny, to chce nejen odbornost, dobré zázemí, ale také lásku ke květinám. Vždyť květiny jsou hlavním poslem lásky a dobré nálady. Ing. Jiří Hunkes, místopředseda představenstva AGRO Brno-Tuřany, a.s., k tomu říká: „Naše společnost již tradičně nabízí největší výběr hrnkových květin, bylinek a okrasných dřevin na Moravě. Máme dlouholeté zkušenosti s pěstováním. Jsme hrdí na to, že námi vypěstované květiny získaly právo užívat označení Česká květina. Navíc jsme pro naše produktové řady Tuřanská květina, Tuřanská bylina a Tuřanská dřevina získali ocenění To nejlepší z Moravy.“

13. Únor 2015

Sdílejte s přáteli